Cases

Terug naar overzicht

Nieuwe serveroplossing voor de Beeldenfabriek

De beeldkwaliteit van tv’s en computers is in de afgelopen zeven jaar tijd zowat verviervoudigd. Wat betekent dit voor een organisatie die zich bezighoudt met 3D- animatie en -visualisatie? Het antwoord: een enorme productie van data. En die data moet vervolgens ook nog ergens verwerkt en opgeslagen worden.

Toen de server van de Beeldenfabriek op het punt stond het loodje te leggen, ontstond er dan ook lichte paniek en werd HPS Industrial ingeschakeld voor een nieuwe serveroplossing.

Zekerheid en veel draagkracht

De Beeldenfabriek Illustratie en Animatie maakt stilstaande en bewegende beelden in 2D en 3D die vooral gebruikt worden voor het visualiseren van nog te realiseren woningen. De formaten waarin tegenwoordig wordt geleverd zijn 3048 x 1920 pixels. De resolutie is de laatste jaren enorm gestegen en dat vraagt meer reken- en opslagcapaciteit. Een server voor de Beeldenfabriek moet dus heel wat draagkracht hebben en daarnaast ook zekerheid bieden. Een storing of uitval van een server heeft voor iedere organisatie grote gevolgen, maar voor de Beeldenfabriek is dit cruciaal. Uitval zou betekenen dat geen enkele medewerker nog kan werken en dat alle visualisaties verloren gaan. Daarom is er bij de Beeldenfabriek gekozen voor een 19 inch rack mount van 3U hoog met een redundante (extra) voeding, zodat de voedingen op verschillende stroomnetwerken aangesloten kunnen worden. Mocht er dan een groep uitvallen door kortsluiting of overspanning, blijft de server gewoon draaien. 

‘Een storing of uitval van een server heeft voor iedere organisatie grote gevolgen’

Daarnaast is er een moederbord geplaatst met Dual intel xeon processor inclusief 64 gigabyte werkgeheugen en het besturingssysteem is op 2 SSD’s geplaatst van 256 GB (RAID 1 oplossing). Ook hier is de back-up functie cruciaal. Alle data die hier weggeschreven wordt, wordt naar beide SSD’s geschreven. Het aantal harde schijven ligt op 14 met 6 TB per stuk. Dit betekent globaal dat de Beeldenfabriek zo’n 30 animatiefilmtrajecten en ruim 500 projecten met visuals en virtual reality-trajecten kan opslaan. Tot slot is er gekozen voor een 10 Gigabit netwerkkaart voor communicatie met de rest van het netwerk. Deze snelheid is nodig om de grote hoeveelheden data die de Beeldenfabriek produceert weg te schrijven naar de server.

Server versus cloudoplossing

De Beeldenfabriek koos bewust voor een nieuwe serveroplossing in huis, ondanks de opkomst van de cloud. Peter Simons, algemeen directeur bij de Beeldenfabriek: “Wij zijn zeker ook een voorstander van de cloud, maar we gebruiken het vooral voor ‘lichte’ taken, zoals het bijhouden van onze administratie. Want in onze branche is een server ‘in huis’ noodzakelijk, we hebben immers enorm grote bestanden. Onze animaties lopen soms op tot 300 gigabyte en er lopen regelmatig zo’n 50 projecten tegelijkertijd. Als we dit werk in de cloud willen doen, zou iedere werknemer een aparte glasvezelverbinding moeten hebben en dan is het nog steeds niet zo snel als data naar een server in huis schrijven. Voor ons is deze nieuwe server dus de perfecte oplossing om zowel snel te werken als een gedegen back-up plan te hebben van het werk voor onze klanten.”