UPS is de afkorting van ‘Uninterruptible Power Supply’
Een UPS wordt ook wel een ‘Back-up batterij’ genoemd. Dat zegt waarschijnlijk al iets meer over wat een UPS doet. Een UPS zorgt er namelijk voor dat als je stroombron uitvalt of als de spanning tot een onacceptabel niveau daalt of stijgt, je apparaat toch de juiste voeding krijgt.
Een UPS zorgt ervoor dat je apparatuur blijft werken bij een stroomstoring of (veelgebruikt) het veilig uitgeschakeld kan worden zonder het verlies van data of het ontstaan van gevaarlijke situaties bij bv machines. Een andere belangrijke functie van een UPS is het beveiligen van gevoelige apparatuur (zoals bijvoorbeeld computers en instrumentatie ed.) tegen spanningspieken of dalingen.
De grootte en het type UPS bepalen wat je kunt beveiligen en hoe lang je apparatuur kan doorgaan.
Ook als je gebruikt maakt van een noodstroom-aggregaat is een UPS belangrijk om de dip tussen het uitvallen van de stroom en het opstarten van het aggregaat op te vangen.
In een UPS zitten batterijen waarop automatisch wordt overgeschakeld wanneer de stroom wegvalt. Aangezien het vermogen van de batterijen meestal beperkt is zal een UPS systeem een langdurige belasting niet aankunnen en dien je te bepalen hoe lang je nodig hebt bij je apparatuur om een goede back-up te maken en/of veilig af te sluiten.
Voor de verzorging van een constante spanning voor je computers en andere gevoelige apparaten kun je de UPS ook meteen gebruiken.
Er zijn verschillende typen UPS en we hebben geprobeerd dit via onderstaande schema’s, met toelichting, duidelijk te maken :
- Offline technology
- Online Performance technology
- Line interactive technology
- Online Double conversion technology
Weet je niet precies welk systeem het beste bij jou situatie past? Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvend advies.
Het vermogen van een UPS-systeem wordt uitgedrukt in volt-ampères (VA) en kan variëren van 300 VA tot wel 5000 kVA. Dit vermogen geeft de maximale belasting aan die een UPS kan beveiligen, en mag nooit exact overeenkomen met het totale vermogen dat je nodig hebt. Het verstandig om een UPS te kiezen met een vermogen van 1,3x de waarde van de totale belasting aan apparatuur die hiermee moet worden beveiligd. Als jouw UPS motoren, frequentieregelaars, medische apparatuur of laserprinters moet beveiligen, dan kies je voor een hoger vermogen om hoge inschakelpiekstromen te kunnen weerstaan die optreden bij het inschakelen van dergelijke apparaten.
Als partner van INFOSEC kan HPS Industrial je bijna altijd een passende oplossing adviseren.
Een UPS kan geleverd worden als ‘Desktop/Tower’ model maar ook als 19” ‘rackmount’ model. Hierdoor kun je zelf de beste plaats bepalen voor je toepassing. Diverse uitvoeringen hebben ook een duidelijk display waarop de instelling en status van de UPS uitleesbaar is.
Is het voor jou belangrijk om je gevoelige apparatuur te beschermen door een regulator waardoor je alle spanningspieken en dalen kunt opvangen, maar heb je geen back-up batterij nodig? Ook daarvoor hebben we passende oplossingen.
De INFOSEC controllers zijn ontworpen om automatisch de spanning te corrigeren en beschermen je tegen dergelijke problemen.
Verkrijgbaar voor vermogenswaarden van 600 VA, 1.200 en 2.000 VA, zijn onze controllers/regulatoren net zo effectief tijdens een spanningsdip, omdat ze de uitgangsspanning constant handhaven, onafhankelijk van de belasting of ingangsspanning.